
Her er det du trenger å vite om SEO
Søkemotoroptimalisering (SEO) er kunsten og det tekniske som ligger bak økt rangering for nettsider i søkemotorer som Google. Fordi søk i f.eks Google er den vanligste måten å oppdage innhold på nett, kan høyere rangering i søkemotorer gi økt trafikk til en nettside.
Søkeresultatene i Google og andre søkemotorer viser ofte betalte annonser først, etterfulgt av vanlige søkeresultater eller det som teknisk refereres til som “organiske søkeresultater”. Trafikk som kommer via søkemotoroptimalisering (SEO) refereres ofte til som “organisk søketrafikk” for å skille det fra trafikk som kommer fra betalte søk. Betalte søk er ofte referert til som søkemotormarkedsføring (SEM) eller pay-per-click (PPC).
Fordelene med Søkemotoroptimalisering (SEO)
Søkemotoroptimalisering (SEO) er en viktig del av din markedsføring, da søkemotorer er en av de mest populære måtene for brukere å finne det de leter etter på nett. Det er mange billioner internettsøk hvert år gjennom søkemotorer som Google, Bing, Yahoo og Baidu. Vi tar her utgangspunkt i Google da de har 92% markedsandel i verden og 95% markedsandel i Norge. For de fleste nettsteder står trafikken som kommer fra søkemotorer (kjent som “organisk trafikk”) for en stor andel av den totale trafikken til nettstedet.
Google og andre søkemotorer presenterer søkeresultater i en rangert liste, og desto høyere opp på denne listen du kan komme med din nettside, jo mer trafikk vil nettsiden din få. For eksempel gir det første organiske resultat i google mellom 40-60% av den totale trafikken for søket. Resultatene på andre og tredjeplass vil få langt mindre trafikk, og bare 2-3% av brukere klikker forbi den første siden med søkeresultater. Dermed vil selv en liten forbedring i søkerangeringen til din nettside, resultere i en økning i trafikk og dermed også potensielle kunder.
På grunn av dette vil mange bedrifter prøve å manipulere søkeresultatene slik at deres nettside får høyere rangering i søkeresultater (search results page, SERP) enn konkurrentene, og det er her SEO kommer inn.
Hvordan søkemotoroptimalisering (SEO) virker
Søkemotorer som Google bruker en algoritme eller et sett med regler for l å bestemme hvilke nettsider som skal vises for et gitt søk. Disse algoritmene har utviklet seg til å bli ekstremt komplekse, og beregner ut fra tusenvis av ulike faktorer for å bestemme rangeringen på søkeresultater (SERP). Det er imidlertid fire viktige faktorer som søkemotorer evaluerer for å bestemme kvaliteten til en nettside og hvordan den skal rangeres:
Lenker – Lenker fra andre nettsider spiller en viktig rolle i å bestemme rangeringen til en nettside i Google og andre søkemotorer. Årsaken er at en lenke kan bli sett på som et kvalitetsstempel fra andre nettsteder. Det er lite sannsynlig at eieren av et nettsted lenker til en annen side med lav kvalitet. Nettsider som blir lenket til fra andre nettsteder får autoritet (dette heter “PageRank” i Google) fra søkemotorer, spesielt om nettsidene som oppretter lenkene har høy autoritet selv.
Innhold – I tillegg til å se på og følge lenker, analyserer søkemotorer nettsiden for å avgjøre om innholdet på nettsiden er relevant for ulike søk. En stor del av søkemotoroptimalisering (SEO) er å skape innhold som er målrettet mot søkeordene som brukere av søkemotorer leter etter.
Sidestruktur – Den tredje faktoren innen søkemotoroptimalisering (SEO) er sidestruktur og teknisk oppbygging. Nettsider er skrevet i HTML, og den tekniske oppbygging og struktureringen av HTML koden vil påvirke en søkemotors evne til å lese gjennom og evaluere en nettside. Å inkludere relevante søkeord i tittel, innholdstekst, URL og overskrifter på siden bidrar til søkemotoroptimalisering (SEO). At nettsiden er enkel å gjennomsøke for søkemotorer (crawling) er også et viktig tiltak du kan ta for å forbedre søkeoptimaliseringen på ditt nettsted.
Mobiltilpasning / Responsivitet – Den siste faktoren du ikke kan overse når du skal søkemotoroptimalisere nettstedet ditt, er å forsikre deg om at nettstedet er mobiltilpasset. Google indekserer og rangerer nettsider med prioritet til mobilutgaven (mobile-first). Det vil si at Google ser gjennom nettstedet slik det blir presentert for smarttelefoner. Ved feil og mangler mister du plasseringer i søkeresultater (SERP). Derfor er det viktig å ta de rette skrittene ved utvikling, design og drift for best mulig søkemotoroptimalisering av en nettside.
Prosessen for søkemotoroptimalisering (SEO) involverer optimalisering av alle faktorene nevnt over for at algoritmene til søkemotorene skal rangere din nettside høyere i søkeresultater. Denne prosessen starter allerede når fundamentet for nettsiden din er bygget.
5 Teknikker for søkemotoroptimalisering
Å forstå hvordan søkemotorer virker, er kun første skritt i prosessen med å forbedre en nettside sin rangering i søkemotorer. Det å faktisk forbedre rangeringen involverer å benytte ulike SEO-teknikker for å optimalisere nettsiden i søkeresultater. Her er noen av teknikkene du kan benytte:
#1 Finn riktige søkeord – Utforskning av søkeord er ofte det første steget for søkemotoroptimalisering (SEO) og involverer å se etter de ulike søkeordene en nettside allerede er rangert for, hvilke søkeord konkurrenter rangerer for og hvilke søkeord potensielle kunder søker etter. Ved å identifisere ordene og begrepene brukere søker etter i Google og andre søkemotorer får du en god pekepinn for hvordan eksisterende innhold kan optimaliseres og hvilket nytt innhold som kan skapes for å øke rangeringen til nettsiden i søkeresultater.
#2 Innholdsmarkedsføring – Når aktuelle søkeord er identifisert kommer innholdsmarkedsføring inn i bildet. Det kan være oppdatering av eksisterende innhold eller å skape helt nytt innhold. Siden Google og andre søkemotorer prioriterer innhold av høy kvalitet er det viktig å undersøke hvilket innhold som allerede eksisterer. Det kan deretter skapes overbevisende innhold som tilbyr en positiv brukeropplevelse og samtidig øker sannsynligheten til å rangere høyt i søkeresultater. Bra innhold har også en større sjanse til å bli delt i sosiale medier og tiltrekke seg lenker fra andre nettsteder.
#3 Eksterne lenker – Lenker fra eksterne nettsider (kalles “backlinks”) er en viktig faktor ved rangering i Google og andre søkemotorer. Å skaffe eksterne lenker av høy kvalitet er derfor et godt tiltak å gjøre for forbedret søkemotoroptimalisering (SEO). For å tiltrekke eksterne lenker kan du promotere godt innhold, knytte kontakter med andre nettsteder, og bygge relasjoner med andre bedrifter. Du kan også selv publisere lenker til ditt nettsted på relevante steder.
#4 Teknisk og strukturell optimalisering – I tillegg til tiltak som lenkebygging gjennom eksterne nettsteder kan forbedring av nettstedets interne struktur gi viktige fordeler for søkemotoroptimalisering (SEO). Dette er avhengig av den som er teknisk ansvarlig for nettstedet. Vanlige skritt for teknisk og strukturell optimalisering inkluderer endring av URLer på nettstedet til å inneholde søkeord, oppdatere tittelbeskrivelser, og bruke alternativ tekst for å beskrive bilder. Å oppdatere metabeskrivelsen på en nettside kan også være en fordel. Selv om metabeskrivelsen ikke har en direkte innvirkning på rangeringen i søk, kan det øke klikkfrekvensen fra besøkende som ser nettsiden i søkeresultater (SERP).
#5 Optimalisere nettsidens arkitektur – Eksterne lenker er ikke de eneste lenkene som hjelper for søkemotoroptimalisering (SEO). Interne lenker (lenkene internt på ditt eget nettsted) spiller også en viktig rolle i søkemotoroptimalisering. Dermed kan du forbedre nettstedets SEO ved å sørge for at viktige sider er lenket til fra annet innhold, og at relevant ankertekst brukes i disse lenkene for å forbedre en sides relevans for spesifikke søkeord. Å opprette et XML sitemap kan også være en god måte for nettsteder å hjelpe søkemotorer med å oppdage og gjennomsøke sidene på nettstedet.
Gode verktøy for Søkemotoroptimalisering (SEO)
Da SEO er et ganske teknisk felt finnes det mange verktøy og mye nyttig programvare som hjelper med optimalisering av en nettside. Nedenfor er noen av de mest brukte verktøyene:
Google Search Console – Google Search Console er et gratis verktøy fra Google og er å regne som et standard verktøy ved arbeid med søkemotoroptimalisering (SEO). Google Search Console gir rapporter på rangering og trafikk for de høyest rangerte søkeordene og sidene på nettstedet. Google Search Console kan også melde fra om feil med for eksempel nettstedets mobilvisning eller andre tekniske problemer med nettstedet.
Google Ads Søkeordplanlegger – Søkeordplanleggeren er enda et verktøy fra Google og er en del av deres Google Ads produkter. Selv om søkeordplanleggeren fra Google er utviklet for betalte søk, kan det være et kraftig verktøy som fungerer utmerket til SEO. Søkeordplanleggeren gir forslag til søkeord og viser populariteten til ulike søkeord. Dette kan være til god hjelp når du er på leting etter og analyserer ulike søkeord til din nettside.
Teknisk WordPress SEO – Teknisk WordPress SEO dekker et bredt spekter av verktøy, ofte i form av programtillegg som bidrar til enklere og raskere drift og søkemotoroptimalisering av nettstedet. Programtillegg er nyttige verktøy for Teknisk WordPress SEO. Det finnes programtillegg som bidrar til alt fra hastighetsforbedringer, bildekomprimering, XML sitemap, tittel og metabeskrivelser til sikkerhet, som også er med i totalvurderingen av ditt nettsted når det skal rangeres av Google og andre søkemotorer. Her kan du lese mer om viktige skritt for teknisk WordPress SEO.
Sosiale Medier – De fleste sosiale medier har ingen direkte innvirkning på din nettside sin søkemotoroptimalisering (SEO), men de kan være et godt verktøy for eiere av nettsteder for å bygge relasjoner som skaper eksterne lenker og mulighet til å skrive gjesteinnlegg.
Optimalisert søketrafikk: Fra klikk til kunde
Søkemotoroptimalisering (SEO) implementert på riktig måte kan ha potensial til å øke trafikken på nettstedet ditt betydelig, men all trafikken hjelper lite med å skape vekst og inntekter med mindre trafikken konverteres til betalende kunder. Det er her Konverteringsoptimalisering (conversion rate optimization, eller CRO) kommer inn.
Ved konverteringsoptimalisering (CRO) benyttes metoder som A/B testing for å gjøre endringer på nettstedet og måle effekten endringene har på nettstedets konverteringsfrekvens. Når ønsket trafikk er ledet til nettstedet er kun første del av jobben gjort, hvordan denne trafikken utnyttes på nettstedet er minst like viktig.
Konverteringsoptimalisering (CRO) var tidligere en kostnadskrevende oppgave. I dag finnes det verktøy som gjør endring av nettsteder enkelt og raskt. Et eksempel på dette er med vår WordPress CMS hvor endringer gjøres med visuell bygger, uten å måtte skrive en eneste linje med kode. Profesjonelle verktøy og programtillegg til blant annet søkemotoroptimalisering er inkludert i vår serviceavtale, i tillegg til fri support.
Trenger du hjelp til søkemotoroptimalisering, eller ønsker å vite mer om fordelene riktig SEO kan gi din bedrift? Book gratis gjennomgang av ditt prosjekt, eller kontakt oss i dag. Vi gleder oss til å høre om ditt prosjekt.